Mac‘inizi satmadan veya başka birine vermeden önce yapılması gerekenler

Mac‘inizi satmadan veya başka birine vermeden önce yapılması gerekenler

Mac‘inizi satmadan veya başka birine vermeden önce yapılması gerekenler

Mac’inizi satmaya veya başka birine vermeye hazırlanırken atmanız gereken birkaç adım vardır. Bilgisayarınızı yedeklemek, bazı özellikleri ve servisleri devre dışı bırakmak, sabit sürücüyü silmek isteyebilirsiniz. Bu makalede takip etmeniz gereken adımlar gösterilmektedir.

Yeni bir Mac’e mi geçiyorsunuz?

Dosyalarınızı yeni Mac’inize taşıma hakkında bilgi edinin. Sabit sürücüyü silmeden veya diğer adımları takip etmeden önce bu işlemi yapın.

Yedekleme oluşturun

Önemli dosya ve verilerinizin güncel bir yedeklemesine sahip olduğunuzdan emin olun. macOS’ta verilerinizi nasıl yedekleyeceğinizi öğrenin.

iTunes’dan çıkış yapın

iTunes’u açın. Bilgisayar ekranınızın veya iTunes penceresinin üst kısmındaki menü çubuğunda Hesap > Yetkiler > Bu Bilgisayarın Yetkisini Kaldır’ı seçin.

İstendiğinde Apple Kimliğinizi ve parolanızı girin. Ardından Yetkisini Kaldır’ı tıklayın.

iTunes hesabınızla kullandığınız tüm bilgisayarların yetkisini kaldırma konusu da dahil olmak üzere iTunes kullanarak bilgisayarınızın yetkisini kaldırma hakkında daha fazla bilgi edinin.

iCloud’dan çıkış yapın

Mac’inizde Mac’imi Bul veya diğer iCloud özelliklerini kullanıyorsanız iCloud verilerinizi arşivleyin veya kopyalayın.

Bu işlemden sonra Apple Menüsü > Sistem Tercihleri’ni seçin, iCloud’u tıklayın ve ardından Mac’imi Bul onay kutusunun seçimini kaldırın.

Son olarak, iCloud’dan çıkış yapın. Sistem Tercihleri’nde iCloud’u ve ardından Çıkış Yap düğmesini tıklayın.

iCloud’dan çıkış yaptığınızda iCloud verilerini Mac’inizden kaldırmak isteyip istemediğiniz sorulur. iCloud verileriniz, aynı Apple Kimliğini kullanan diğer aygıtlarda kalacaktır.

iMessage’dan çıkış yapın

OS X Mountain Lion veya sonrasını kullanıyorsanız iMessage’dan çıkış yapın.

Mesajlar uygulamasında Tercihler > Hesaplar’ı seçin. iMessage hesabınızı seçin, ardından Çıkış Yap’ı tıklayın.

macOS’u silin ve yeniden yükleyin

Sabit sürücünüzü yeniden biçimlendirip macOS’u yeniden yüklemek için şu yönergeleri takip edin.

Sabit sürücünüzü biçimlendirip macOS’u tekrar yükledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bir Hoş Geldiniz ekranı görüntülenir ve bir ülke veya bölge seçmeniz istenir. Mac’inizi ilk ayarlarıyla bırakmak istiyorsanız sisteminizi ayarlamaya devam etmeyin. Bunun yerine, Komut-Q tuşlarına basıp Mac’i kapatın. Yeni sahibi Mac’i açtığında, Ayarlama Yardımcısı kurulum işleminde ona yardımcı olacaktır.

macOS‘i yeniden yükleme

Mac işletim sistemini aynı Mac’e tekrar yüklemeyi öğrenin.

Mac’inizi satıyor veya başka birine veriyorsanız

Öncelikle Mac’inizi satmadan veya başka birine vermeden önce tamamlamanız gereken diğer adımları tamamlayarak başlayın. Daha sonra bu adımları uygulayarak Mac’inizde sizinle, verilerinizle veya Apple Kimliğinizle ilişkili hiçbir şey kalmayacak şekilde macOS’i yeniden yükleyin.

  1. Mac’inizi açtıktan veya yeniden başlattıktan hemen sonra Option-Command (⌘)-R tuşlarını basılı tutarak Internet Recovery’den başlatın. Apple logosunu gördüğünüzde tuşlara basmayı bırakın. İzlenceler penceresini gördüğünüzde başlatma tamamlanmıştır.
  2. İzlenceler penceresinden Disk İzlencesi’ni açın ve Disk İzlencesi’ni kullanarak yerleşik sabit diskinizi silin. Bu işlemi gerçekleştirirken Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü) biçimini kullanın. İşlem bittiğinde Disk İzlencesi’nden çıkın.
  3. İzlenceler penceresinden macOS’i Yeniden Yükle (veya OS X’i Yeniden Yükle) seçeneğini belirleyin ve ekrandaki yönergeleri izleyin.
    Bu işlem, yeni satın aldığınız Mac’inizle birlikte gelen sistemi yükler. Bu, Apple Kimliğinizle ilişkili değildir. Bu nedenle aygıtın yeni sahibi, kendi Apple Kimliği ile App Store’u kullanarak aygıtı sonraki bir sürüme yükseltebilir.
  4. İşlem bittiğinde Mac’iniz yeniden başlatılır ve bir ayarlama yardımcısı görüntülenir. Command-Q tuşlarına basın ve Sistemi Kapat’ı tıklayın. Bu sayede aygıtın yeni sahibi, kendi bilgilerini kullanarak ayarlama yardımcısındaki adımları tamamlayabilir.

Başka nedenlerle yeniden yükleme yapıyorsanız

macOS’i, verilerinizi silmeden aynı sürümün veya daha eski bir sürümün üzerine yükleyebilirsiniz. Bunu yapmadan önce mevcut sisteminizi silmeniz veya etkisizleştirmeniz gerekmez.

  1. Mac’inizi açtıktan veya yeniden başlattıktan hemen sonra Command (⌘)-R tuşlarını basılı tutarak macOS Recovery’den başlatın. Apple logosunu gördüğünüzde tuşlara basmayı bırakın. İzlenceler penceresini gördüğünüzde başlatma tamamlanmıştır.
  2. Yeniden yükleme işleminden önce diskinizi silmek istiyorsanız izlenceler penceresinden Disk İzlencesi’ni açın ve Disk İzlencesi’ni kullanarak diski silin. İşlem bittiğinde Disk İzlencesi’nden çıkın.
    Mac’inizi yeni birine aktardığınız, Boot Camp ile kullanmak üzere diskinizi bölüntülediğiniz veya Disk İzlencesi’nin onaramadığı bir sorunu çözmeye çalıştığınız durumlar dışında diski silmeniz gerekmez. 
  3. İzlenceler penceresinden macOS’i Yeniden Yükle (veya OS X’i Yeniden Yükle) seçeneğini belirleyin ve ekrandaki yönergeleri izleyin.
    Bu işlem sonrasında, Mac’inizde önceden yüklü olan son macOS sürümü yüklenir.

macOS’i yeniden yüklemenin diğer yolları:

  • Daha önce Mac’inizin Time Machine yedeklemesini yaptıysanız macOS’i bu yedeklemeden geri yükleyebilirsiniz. Bu işlem, geri yüklediğiniz diski siler; diskteki tüm verileri, macOS ve yedeklemedeki diğer verilerle değiştirir. Devam etmek için bilgisayarı macOS Recovery’den başlatın, Time Machine Yedeklemesinden Geri Yükle’yi seçin ve ekrandaki yönergeleri izleyin.

Bu yazıyı paylaş!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir